Sunday, July 29, 2007

Mis siis meelde jäi - põhiliselt Poolast


ja kirja sai pandud.

Austria reis 7-13 2007

Varahommikusel tunnil, mistõttu öö jäigi magamata, tuli hakata Tln poole veerema. Tegelikult selles ei olnudki midagi üleloomulikult rasket, vähemalt kui minu öiseid eluviise silmas pidada. Kell 6 hakkas juba veerema buss, mis siis võttis suuna esmalt Pärnusse ja sealt siis edasi Läti-Leedu, kus tehti ka esimene söögipaus.

Koha nimi oli 19.kilomeeter, mis tähendas siis seda, et 19 km peale riigipiiri ta paikneski. Tegemist oli mingi bussireisijate meeliskohaga, mistõttu esialgu tundus, et me ei pääse üldse löögile ning asi võib võtta tunde, selgus siiski, et nii kaua õnneks ei läinud. Süüa pidi küsima mitme erineva leti tagant, salatid olid hoopis omaette ja päras6t selgus, et neid tuli kaussi panna. Ühe leti ääres pakuti ka mingeid päris söödavaid kartulipannkooke, ei olnud tsepelliinid või mis iganes selle Leedu rahvustoidu nimi on, ei olnud. Täiesti süütud kartulipannkoogid olid.

Edasi siis just niipalju kui ma oma tarka märkmikku üleskirjutada viitsisin ja võibolla natukene veel. Kohe tuleb ülestunnistada, et targa märkmiku kasutamist üleskirjutamise eesmärgil suutsin ma ellu rakendada vaid esimesel kolmel päeval. Miks nii? Raske öelda, vist viitsi kadus ära. Aga mõned toredad faktid siis läbisõidetud maadest.


Poola

  • McDonald'si friikate jaoks kartuleid kasvatavad poolakad ise
  • Fiat 126 - üldtuntud poolakate miniauto tuntud ka nime alla "Elevandi rulluisud"
Söömisest
  • Armastavad hapukat toitu, eriti IN igsugune marineerimine
  • Erilised lemmikud on supid, mis on suhteliselt hõredad ja väidetavalt tähendab seda, et miskit ujub hapukas leemes
      • boršš - lahja peedivesi
      • oasupp - räägitakse, et olla hea
      • rupskisupp (üldse on kombeks kõik kehaosad söögitegemisel ära kasutada)
      • köögiviljatükikestega supp, keskel keedumuna või vorstiviil - surovka
  • Restodes kombeks tellida prae osised eraldi - st valid eraldi liha, siis kartulid ja lõpuks sinna juurde ka salati, muidu ei panda, kui ei taipa küsida, ka kaste tuleb eraldi küsida, leiba lauda ei tooda.
Jookidest - kanged IN
  • piisoni vodka (rohulibledega), Masuuria piirkonnas ka kasvatatakse neid
  • igasugused liköörid - kaasaarvatud pihlaka
  • maitsestatud viin
  • slivovitš e. ploomibrändi, see on vist veidi popukaarsem veel Slovakkide hulgas
  • liköör või viin ehtsa kulla helvestega (Gdanskist) - väga kange ja maitsestatud ürtidega, mille juurde käib ka legend Neptuni purskkaevust kuhu visati palju münte ning mille tõttu Neptun muutis vee alkoholiks. Sellest siis ka seesugune naps.
Õlletehaseid on poolakatel ka, kuulsaim vast Piisoni õlu

Gdansk - sadamalinn, kus on palju tööstust, aga pis pidada olema samas ka kaunis ja vanaegne, aga kahjuks seda me ei näinud. Meie tee viis meid linna nimega Pisz, kus oli meie ööbimispaik - tõsiselt ilus ja uhke tornikeste, rõdukeste, jõe ja luikedega hotell ning 2 pulma alumisel korrusel.

Kuna osake hotelli ümbritsevast linnast oli tõeliselt kena, siis kondasime ringi ja pildistasime palju. Käisime ka söömas ühes tänavakohvikus - Kaja sõi hiigelsalatit, mille ettekandja talle välja pakkus tema soovi peale maitsta midagi poolapärast. Salatis oli igastahes keedumuna.


Mina piirdusin igaksjuhuks õlle ja pizzaga, see muidugi ei olnud eriti poolapärane, võibolla siiski õlu, sellel polnud ka väga viga.


Aga kohv on neil siin vilets igalpool - nii hotellis kui kohvikus. Ilm on kah natsa vilets. Aga tore on.

Jõgi mille kaldal me ööbisime on nimelt Pisa jõgi.

Lomža linnast sõitsime ka mööda, pidi olema suur, aga suurt ei näinud. Seal pidavata asuma ka merevaigumuuseum ja üsna hästi säilinud vanalinn. Lomža õlu on ka tuntud.

Varssavist sõitsime küll läbi, üle Visla jõe. Kuningaloss on restaureeritud täiesti uuesti, st otsast peale ülesehitatud pärast sõda. Vanalinn paistis ka ja tuli päris kenasti meelde, läbi sõitnud on sealt juba kordi, aga kunagi, st 90-l sai seal nagu ka jalutatud mõni tund. Majad Varssavis tehtud skrafiito tehnikas, mis tähendab seda, et majal on 2 kihti krohvi ja kujutis kraabitakse välja, pidi olema Varssavile iseloomulik. eks siis kui kunagi satiun, vaatan järgi, eemisel korral keegi sellele tähelepanu ei juhtinud ja mingit punast lampi see mu peas süttima ei pannud. Varssavis on ka tee ääres täpselt loomaaed ja karud lausa bussiaknast näha, seekord tundus küll et karud olid kusagil mujal, koht oli küll alles.

Vanasti oli Poola pealinn Krakovis, kuningaid krooniti seal veel kaua pärast seda, aga kuna jäi liiga roiigi serva, siis toodi Varssavisse. Rasked ajad olid 17. sajandil kui Rootslased piirasid Varssavit, 18.saj ehitati üles ja kõik läks tõusvas joones.

II MS oli Varssavile väga ränk 85% kinnast hävitati, 700 000 inimest tapeti või põgenes. Varssavis oli ka Geto, 44a. oli seal ülestõus, kuid venelased ei tulnud appi ning põgenevad sakslased õhkisid linna.

Varssavi nimi on pandud kaksikute järgi (ka Rooma) - Varš ja Šava. Kuningas sattus ööbima samas peres, kus nad sel ajal sündisid ning nende järgi siis ka linnale nimi, nii räägib legend.

Mida siis aknast nägi veel? Jaama juures nägi ühte päris omamoodi lainelist klaasist vonklevat katust, seda nagu ei mäletanudki varasemast ajast.

Inimestest

Chopin - isa prantslane ja ema poolatar, elas siis 1810-1849, et värskendada pisut kunagist muusikaajalugu, mida sai omalajal õpitud. Kuna ema poolakas, siis tema teostes on palju kasutatud poola rahvamuusika motiive, masurkasid kms. Chopin armastas eriti klaverimuusikat, tuleb meelde jah. Kui Poolas oli ülestõus, siis Chopin jäi Pariisi. Seal tekkis tal armulugu tolleaegse markantse naiskirjaniku George Sandiga, kelle majas ta peatus ja kellega ta hiljem nii mitmeid aegu koos elas. Suri suht noorelt, vilets tervis, tuberkuloos. Chopini-Sandi kirjad viisid hiljem kokku Dumas' noorema, kellega Sandil samuti love story tekkis.

Marie Curie - radioaktiivsete elektronide uurija. Seda, et Pierre Curie jäi hobuvankri alla ja sai surma, ma nüüd küll ei teadnud. Üsna ebatõenäoline viis hukka saada, meenutas kohe Gaudi'd, kes jäi trammi alla, ajal, kui tramme oli tõeliselt vähe ning liiklus ja sõidukiirus olid olematud.

Said Nobeli auhinna nii keemias (1911) - raadiumi eraldamise eest - kui ka füüsikas (1909).


Marie Curiel oli verevähk, mis pole ka ime, vaadates, millega ta oma elu sisustas.
Polloonium - nimetatud Poola auks.
M & P Curie ei patenteerinud ühtegi avastust.

Kopernik - kesk aegne teadlane (1473-1543), kelle teaduslikud saavutused läksid kirikudogmadega vastuollu. "Taevasfääride pöörlemised" avaldati peale surma.

Jasna Gora - usukeskus; Jasna Gora klooster - tuntud oma Musta Madonna poolest (legendi järgi maalis selle evangelist Luukas, aga tõestatud seda pole ja see olevat siiski väga ebatõenäoline). Aga vaatamas käiakse seda palju, tuntud palverännakute koht.

Zloti kurss veidi üle 4 eegu.

Piirilinn Tšehhiga Cieszyin - pool on Tšehhi oma.

Keda siis poolakad armastavad? Tuleb välja, et prantslasi ja ungarlasi, oma naabreid igast kandist loomulikult mitte, nagu ilmselt enamus rahvaid.

Poola on suhteliselt tasane ja igav - ok, on see vana ja uue kõrvuti eksisteerimine, mida on alguses päris huvitav vaadta, et seisavad kõrvuti loss, hurtsik, majake, loss, põld, kapsapeenar, kuur, uus kirik, kartulivagu, 2 lossi ja laut. Hiljem aga tüdid sellest, ka uutest ja ilusatest kirikutest, mida on tõesti palju.
Sudeedi aladel asuvad ka looduskaunid mäed, mis on rikkad oma mineraalvee poolest ning seetõttu on seal palju spasid. Tatra mäed on kõrgemad ja kaljusemad (2434m) ja 1/4 neist asub ka Poola territooriumil. Aga kahjuks me neid ei näinud, lihtsalt tee viis tisele poole. Tatrad siis Karpaatide esimene osa ja kõrgeimad tipud asuvad slovakkias. Geograafilised teadmised siis, mis minu puhul tulevad aina kasuks, mis puudutab mägesid, jõgesid, järvi, saari ja muid sääraseid asju.

Zcakopane, mis asub Krakovist kagus, on Pooka tuntud suusakuurort, maaliline linnake, kus suvel korraldatakse palju kultuurifestivale.







No comments: